Përçues gome

Kërko
Mbyllni këtë kuti kërkimi.

Cili është ndryshimi midis gomës silikoni dhe gomës natyrale?

Ka dy lloje gome: natyrale dhe sintetike. Goma natyrale vjen nga lateksi, një lëng qumështi që gjendet në bimët tropikale. Goma sintetike është bërë nga produktet e naftës dhe nuk vjen nga bimët.

Hyrje: cilat janë silikoni dhe goma natyrale dhe cilat janë ndryshimet kryesore?

 Goma natyrale, e ardhur nga lateksi i pemës Hevea brasiliensis, ka qenë burimi kryesor i gomës që nga zbulimi i saj nga eksploruesit euro-amerikanë në Amerikën e Jugut në shekullin e 16-të. Brazili ishte furnizuesi kryesor deri në vitet 1860, kur vendet e tjera (veçanërisht Malajzia dhe Indonezia) filluan prodhimin masiv të pemëve të gomës. Aktualisht, goma natyrale është ende një mall i rëndësishëm me një prodhim global të vlerësuar prej rreth 14 milionë tonë në vitin 2009. Gomat sintetike u zhvilluan në fillim të viteve 1900 me sukses të ndryshëm dhe vetëm nga Lufta e Dytë Botërore ato u prodhuan në masë për t'i zëvendësuar gome natyrale ne shume aplikime. Goma sintetike më e suksesshme është poli(cis-1,4-izopreni), ose poliizopreni (IR), i cili ka veti fizike dhe kimike shumë të ngjashme me ato të gomës natyrale.

Histori

Përdorimi i parë i gomës ishte nga kulturat indigjene të Mesoamerikës. Dëshmia më e hershme arkeologjike e përdorimit të gomës natyrale daton në kulturën Olmec, rastësisht në formën e topave. Goma u përdor nga kulturat Maja dhe Aztec - përveç prodhimit të topave, Aztekët përdorën gomë për të bërë maska, sandale dhe objekte të tjera. Vetitë e kërcimit të gomës ishin jetike për lojërat me top mezoamerikane si ulama, të cilat luheshin nga rreth 2,000 njerëz. Nga viti 1700 pes, Olmekët kishin kaluar nga prodhimi i objekteve prej gome në përdorimin e tij si një mjet fiktiv për pikturimin e pikturave.

Goma natyrale është një elastomer që përftohet nga lateksi. Ky polimer është i pazakontë në atë që është i përbërë tërësisht (me përjashtime të rralla) nga cis-1,4-polizoprene, pa pangopje (d.m.th., lidhje të dyfishta) midis dy zinxhirëve kryesorë të lidhur me atomet ngjitur në zinxhirin kryesor. Zinxhirët janë të rregulluar në konfigurime individuale "S" (shih imazhin), gjë që i jep gomës natyrale elasticitetin e saj në një gamë të gjerë temperaturash nga nën pikën e ngrirjes deri në rreth 170 °C (340 °F).

Prodhim

Goma silikoni është bërë nga polimere inorganike, ose sintetike, ndërsa goma natyrale vjen nga latekset e bimëve të caktuara. Kimikisht, goma e silikonit është e ndryshme nga goma natyrale për shkak të pranisë së grupeve metil në zinxhirët e silikonit ndërsa goma natyrale ka vetëm grupe vinyl në zinxhirët e tyre. Vendi i kurimit të gomës silikoni është gjithashtu i ndryshëm nga ai i gomës natyrale. Vendet e kurimit janë vende përgjatë shtyllës kurrizore të polimerit ku mund të ndodhë ndërlidhja. Në gomat e silikonit, teknologjia përdor silane të hidrolizueshme si vende kurimi, ndërsa në gomat natyrale teknologjia përdor atomet e squfurit si vend kurimi.

Goma silikoni është një elastomer inorganik i përbërë nga silikoni dhe oksigjeni. Njihet gjithashtu si polisiloksani. Ndryshe nga goma natyrale, goma e silikonit nuk ka lidhje të dyfishta në zinxhirët e saj polimer. Kjo e bën atë më pak të ndjeshëm ndaj oksidimit dhe degradimit nga nxehtësia dhe rrezet e diellit. Goma silikoni gjithashtu ka një pikë shkrirjeje më të lartë se goma natyrale, duke e bërë atë më të përshtatshme për aplikimet në temperaturë të lartë.

Goma natyrale është një elastomer organik i përbërë nga njësi izopreni. Ai ka lidhje të dyfishta në zinxhirët e tij polimer, të cilat e bëjnë atë të ndjeshëm ndaj oksidimit dhe degradimit nga nxehtësia dhe rrezet e diellit. Goma natyrale gjithashtu ka një pikë shkrirjeje më të ulët se goma silikoni, duke e bërë atë më pak të përshtatshme për aplikime në temperaturë të lartë.

Përbërja: nga çfarë përbëhet secila prej këtyre gomave?

Përbërja e gomës silikoni

Goma silikoni përbëhet nga polimere me shtylla kurrizore Si-O-Si. Përveç këtyre polimereve, goma silikoni përmban edhe aditivë si mbushës, pigmente dhe kurativë. Përbërja e gomës silikoni mund të personalizohet për të arritur veti specifike.

Shumica e gomave komerciale të silikonit janë të vullkanizuara, që do të thotë se ato janë trajtuar me kimikate ose nxehtësi për të përmirësuar vetitë e tyre fizike. Vullkanizimi i jep gomës silikoni rezistencën ndaj temperaturave të larta dhe e bën atë më të qëndrueshme në përgjithësi.

Përbërja e gomës natyrale

Goma natyrale përbëhet nga polimere me shtylla kurrizore izopren. Këto polimere gjenden në lëngun e disa pemëve, veçanërisht në pemën Hevea brasiliensis. Struktura e tyre molekulare është një zinxhir atomesh karboni, me disa atome hidrogjeni të bashkangjitur në zinxhirë. Këto atome hidrogjeni janë ato që e bëjnë gomën natyrale elastike. I njëjti proces (hidrogjenizimi) përdoret për prodhimin e gomave sintetike.

Vetitë: çfarë veti fizike kanë?

Ka disa veti kryesore që dallojnë gomën e silikonit nga goma natyrale. Njëra është qëndrueshmëria e saj; Goma silikoni mund të përballojë temperaturat ekstreme, rrezet UV dhe ekspozimin e ozonit pa u prishur, ndërsa goma natyrale do të degradohet me kalimin e kohës në këto kushte. Për më tepër, goma e silikonit është shumë më rezistente ndaj kimikateve sesa goma natyrale, duke e bërë atë zgjedhjen e preferuar për aplikime ku mund të bie në kontakt me kimikate të ashpra ose tretës. Së fundi, goma silikoni ka një densitet shumë më të ulët se goma natyrale, që do të thotë se është më e lehtë në peshë dhe më fleksibël. Këto veti e bëjnë gomën silikoni material ideal për shumë aplikime industriale dhe konsumatore.

Goma silikoni është një elastomer i përbërë nga silikoni - vetë një polimer - që përmban silikon së bashku me karbon, hidrogjen dhe oksigjen. Goma silikoni ka një sërë përfitimesh që e bëjnë atë ideale për përdorim në shumë aplikacione të ndryshme.

Është jashtëzakonisht rezistent ndaj nxehtësisë, që do të thotë se mund të përballojë temperaturat e larta pa u degraduar. Kjo e bën atë të përsosur për përdorim në aplikacione ku ekziston rreziku i dëmtimit nga nxehtësia, si p.sh silikoni guarnicionet e automobilave dhe izolues.

Goma silikoni gjithashtu ka rezistencë të shkëlqyer ndaj temperaturave të ftohta. Kjo e bën atë ideal për përdorim në aplikime ku ekziston rreziku i dëmtimit të ftohtë, si p.sh. në kontejnerët e magazinimit të ushqimit.

Goma silikoni është gjithashtu shumë e qëndrueshme. Nuk degradohet me kalimin e kohës si goma natyrale, që do të thotë se ka një jetëgjatësi shumë më të gjatë. Kjo e bën atë të përsosur për përdorim në aplikacione ku besueshmëria afatgjatë është e rëndësishme, si për shembull në pajisjet mjekësore.

Goma natyrale është një elastomer që nxirret nga lëngu i bardhë qumështor i quajtur latex që prodhohet nga shumë bimë. Ai shfaq veti të mira mekanike si elasticiteti, rezistenca ndaj gërryerjes dhe qëndrueshmëria në tërheqje, si dhe rezistencë e shkëlqyer ndaj ujit dhe veti izoluese elektrike.

Ndikimi në mjedis: çfarë lloj gjurme kanë ato?

Dy llojet kryesore të gomës janë silikoni dhe goma natyrale. Ata të dy kanë gjurmë të ndryshme mjedisore.

Goma natyrale prodhohet nga lëngjet e disa pemëve dhe është një burim i rinovueshëm. Ai shpërbëhet lehtësisht në mjedis dhe nuk çliron toksina të dëmshme. Prodhimi i gomës natyrale kërkon sasi të mëdha toke, të cilat mund të kenë një ndikim negativ në ekosistemet.

Goma silikoni është bërë nga materiale sintetike dhe nuk është një burim i rinovueshëm. Nuk shpërbëhet lehtë në mjedis dhe mund të çlirojë toksina të dëmshme. Prodhimi i gomës silikoni nuk kërkon sasi të mëdha toke, por materialet sintetike nga të cilat është bërë mund të jenë të dëmshme për mjedisin.

Kostoja: sa kushtojnë?

Kostoja është gjithmonë një faktor i rëndësishëm për t'u marrë parasysh kur zgjidhni një material për projektin tuaj. Pra, sa kushtojnë silikoni dhe gomat natyrale?

Goma silikoni është zakonisht më e shtrenjtë se goma natyrale. Kjo është për shkak se goma silikoni ka rezistencë më të mirë ndaj nxehtësisë dhe rezistencë kimike sesa goma natyrale. Përveç kësaj, goma silikoni mund të përballojë temperatura më të larta se goma natyrale, duke e bërë atë zgjedhjen e preferuar për shumë aplikime.

Nga ana tjetër, goma natyrale është më pak e shtrenjtë se goma silikoni. Kjo për shkak se goma natyrale nuk është aq rezistente ndaj nxehtësisë dhe kimikateve sa goma silikoni. Megjithatë, goma natyrale mund të përdoret në një gamë më të gjerë aplikimesh sesa goma silikoni për shkak të kostos së saj më të ulët.

Përfundim: cila gome është më e mirë në përgjithësi?

Si goma silikoni ashtu edhe goma natyrale kanë të mirat dhe të këqijat e tyre. Varet vërtet nga nevojat tuaja specifike se cila do të funksionojë më mirë për ju. Nëse keni nevojë për një material që mund t'i rezistojë temperaturave të larta, atëherë goma silikoni është mënyra më e mirë. Nëse keni nevojë për një material që është më elastik dhe ka një rezistencë më të lartë në tërheqje, atëherë goma natyrale është zgjidhja më e mirë. Në fund të fundit, goma më e mirë për nevojat tuaja varet nga ato atribute që janë më të rëndësishme për ju.

 

Share:

Facebook
Email
WhatsApp
Pinterest

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

më Populloret

Lini një mesazh

Në çelës

Postimet e ngjashme

Merrni nevojat tuaja me ekspertin tonë

Suconvey Rubber prodhon një gamë të gjerë produktesh gome. Nga komponimet bazë komerciale deri te fletët shumë teknike që të përputhen me specifikimet e rrepta të klientit.